Netwerken, je moet er maar van houden…

Te verlegen om op iemand af te stappen? Koude rillingen bij het horen van het woord netwerken? Ik weet hoe je je voelt. Als je mij begin dit jaar op een netwerkbijeenkomst had gezet, zou ik die persoon zijn die afwachtend in een hoekje met het rietje in zijn drankje zat te spelen. Afgelopen jaar ben ik tijdens mijn traineeship bij Ctalents echter regelmatig in het diepe gegooid en sindsdien is er veel veranderd. Netwerken is echt iets wat je kunt leren door het vaker te doen en waar je op een gegeven moment zelfs (lichtelijk) de lol van kunt gaan inzien. En geloof me, begin dit jaar had ik nooit verwacht dat dit ooit uit mijn mond (nou vooruit, pen) zou komen.

Er zullen ongetwijfeld meer mensen zijn die niet een gat in de lucht springen als ze naar een netwerkbijeenkomst moeten, of je nu een beperking hebt of niet. Voor die mensen hierbij wat tips van een “ervaringsdeskundige”:

DOEN!
Zoals ik eerder al zei kun je beter worden in netwerken door het gewoon vaak te doen. Dus ga vooral veel oefenen en stap ook echt op mensen af. Je zult merken dat na een aantal keer oefenen je je veel meer op je gemak zult voelen. Het is net topsport, een goede warming-up is het halve werk.

Aanhaken

Het moeilijkste punt is vaak de eerste stap. Houd in je achterhoofd dat iedereen op zo’n netwerkbijeenkomst er is om andere mensen te leren kennen. Het is dus compleet normaal om een praatje met ‘Jan en alleman’ te gaan maken. Het mooiste is om in het begin ergens op aan te haken; iets dat je bij/over die persoon hebt opgevangen of een gemeenschappelijke eigenschap, doel of ervaring. Maar je kunt je ook gewoon even voorstellen. Hou het in het begin een beetje algemeen en werk langzaam toe naar het punt of je iets voor elkaar kunt betekenen.

Humor & Positief

Wellicht overbodig, maar toon interesse in de ander! Anders wordt het een eenzijdig en hoogstwaarschijnlijk bijzonder ongemakkelijk en kort gesprek. Probeer je niet te focussen op negatieve punten, maar richt je juist op de positieve aspecten. Laat je vooral van je aller-leukste kant zien door een dosis humor in het gesprek te gooien. Zo voelt je gesprekspartner zich snel op haar/zijn gemak.

Wees open en eerlijk over je beperking

Soms kan het lastig zijn om over je beperking te beginnen, maar mijn ervaring is dat mensen hier ontzettend begripvol en behulpzaam in zijn. Wees dus niet bang om het daarover te hebben en zeg ook vooral als je iets nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld slechthorend en heb je last van het omgevingsgeluid? Vraag dan of iemand meeloopt naar een andere ruimte om elkaar daar te spreken. Dit is voor de meeste mensen echt totaal geen probleem.

Auteur: Rob van Leeuwen


Tags:
Doof of slechthorend

Blog

 
 

Ontdek jij je verborgen talent?

Meld je aan via ons contactformulier en geef je talent de kans op ontdekking