Hulpmiddelen voor werken met een visuele beperking

Werken met een visuele beperking hoeft geen probleem te zijn, als de juiste hulpmiddelen beschikbaar zijn. Zo is een van onze slechtziende talenten zelfs werkzaam bij de luchtverkeersleiding! Het is belangrijk om werkplekken zo toegankelijk mogelijk te maken voor blinden en slechtzienden. In deze blog vertellen we hoe dit mogelijk kan worden gemaakt.

Op donderdag 11 november mocht Ctalents aanwezig zijn bij het ‘Disruptive Technologies For Accessibility’ (DTFA) evenement in Den Haag. Dit evenement werd georganiseerd door Envision. In 6 inspirerende presentaties, voor en door mensen met een visuele of auditieve beperking, maakten we kennis met de nieuwste en aanstaande initiatieven gericht op ondersteunende technologie. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar, die kunnen ondersteunen bij succesvol werken. Zo is er onder andere software beschikbaar, hardware, ‘wearables’ of aanpassingen van een werkplek.

Een voorbeeld van een ‘wearable’ is de Envision bril, ontwikkeld door de organisator van bovenstaand evenement. Deze bril geeft een gedetailleerde beschrijving van de wereld en herkent gezichten, objecten en kleur. Ook zijn er verschillende soorten mogelijkheden voor software, zoals speciale spraaksoftware. Een ander voorbeeld is het braille toetsenbord van Hable One. Ook Hable One was aanwezig bij het DTFA-evenement, waar we het door hun ontwikkelde braille keyboard voor smartphones meteen mochten uitproberen.

Daarnaast is er hardware zoals brailleleesregels, voorleesapparatuur of beeldschermloepen beschikbaar die gemakkelijk informatie toegankelijk kunnen maken voor slechtzienden. Voor meer informatie over soft- en hardware, wearables en werkplekaanpassingen verwijzen we je naar de website van onze partner Babbage.


Tags:
Blind of slechtziend
Blog

Blog

 
 

Ontdek jij je verborgen talent?

Meld je aan via ons contactformulier en geef je talent de kans op ontdekking