Ellen: “Van blog naar nieuwe baan”

Het moet begin 2021 zijn geweest toen ik met een eveneens blinde vriendin zat te filosoferen over je loopbaan als je blind of slechtziend bent. We verbaasden ons erover dat veel nadruk ligt op arbeidsmarkt toeleiding en niet op het vervolg.

Vrouw die achter computer werkt

Moeilijker om goed te blijven functioneren

Wij zijn beiden al jaren aan het werk. Ik in verschillende beleidsbanen en zij inmiddels in haar eigen bedrijf. Onze conclusie was dat veel mensen blijven zitten waar ze zitten als ze eenmaal een baan hebben bemachtigd. Een andere verontrustendere waarneming was dat het steeds moeilijker wordt om goed te blijven functioneren. Steeds meer systemen doen hun intrede, steeds minder secretariële ondersteuning is aanwezig en door de hoge werkdruk hebben collega’s minder tijd je af en toe te helpen. Deze ontwikkeling belemmert het zetten van stappen op de carrière ladder, was onze conclusie.

Blog op LinkedIn

Nieuwsgierig naar hoe anderen hier naar kijken, besloot ik er een blog over te schrijven die ik postte op LinkedIn. Eén van de reacties was van Sandra Ballij van Ctalents. Een geanimeerd gesprek volgde en we bleken niet zoveel van opvatting te verschillen. Ze vroeg me of ik een intake wilde doen. Ik vertelde dat ik dat jaren geleden al eens had gedaan, maar dat ik met al mijn werkervaring niet paste in de doelgroep van Ctalents. Sandra vertelde dat ik inmiddels zeker in hun doelgroep viel en regelde dat er diezelfde week nog een intake gesprek plaatsvond.

Vacature en jobdate

De intake was leuk, ik volgde een paar workshops uit de online academie en nam een elevator pitch op. Al in de eerste week legde mijn contactpersoon Souad me een vacature voor. Het zag er leuk uit. Een baan bij ING? Ik werkte al jaren bij de overheid. Kon dat wel? Niet veel later werd ik uitgenodigd voor een jobdate. In een dagdeel sprak ik vijf verschillende werknemers van de ING. Een super leuke ervaring, gewoon van achter mijn bureau thuis. Ik kreeg een goed beeld van deze werkgever en was verrast hoe enthousiast iedereen was.

Ik was de vacature van eerder al bijna vergeten toen ik gevraagd werd te solliciteren. Ctalents bereidde me nog eens extra voor op dit gesprek. Na het eerste gesprek volgde al snel een tweede gesprek. En een paar dagen later had ik een aanbod liggen voor een nieuwe baan als Talent Manager.

Nieuw was het echt. Geen beleid meer maar HRM zaken, trainees coachen en begeleiden. Geen overheid meer, maar een bank. Nu werk ik al een paar weken in deze leuke afwisselende functie. Ctalents startte ook het traject op met een hulpmiddelen leverancier, zodat ik een werkende pc had op mijn eerste werkdag. Nu nog wel laten uitzoeken of alle systemen waarmee ik moet werken toegankelijk genoeg zijn, maar daar wordt aan gewerkt.

Nooit gedacht dat het schrijven van die bewuste blog zou leiden tot een nieuwe baan!

Ben je ook op zoek naar een nieuwe baan?