Irma Vermeend: “Ik geloof dat diversiteit ons team sterker maakt”
Irma Vermeend is afdelingshoofd Communicatie & Marketing bij de Universiteit Utrecht op de faculteit Bètawetenschappen en heeft recent Giancarlo, een collega met een visuele beperking, aangenomen. Giancarlo is aan de slag gegaan als Medewerker Communicatie/Vormgeving. In dit interview deelt Irma haar ervaring met de komst van Giancarlo en haar visie op inclusie op de werkvloer.
Opgepolijstheid
Een kans om het team dynamischer te maken Irma was direct enthousiast over het idee om iemand met een visuele beperking in haar team te verwelkomen. “Ik geloof dat diversiteit ons team sterker maakt. En eerlijk gezegd, ik kon Giancarlo’s directheid, ongepolijstheid en charme niet weerstaan toen we een kennismakingsgesprek hadden,” vertelt ze. Voor haar was het niet alleen een maatschappelijk verantwoorde keuze, maar ook een kans om het team dynamischer te maken. “We hebben er een fijne collega voor teruggekregen!”
“De aanpassingen waren minder ingrijpend dan ik verwachtte”
Toen Giancarlo begon, heeft Irma samen met hem besproken welke aanpassingen nodig zouden zijn. “We hebben het gewoon gehad over wat wel en niet werkte, en Giancarlo regelt veel zelf. Het enige wat we moesten aanpassen was ons begrip van hoe sommige dingen net wat handiger kunnen worden geregeld. Dat het fijn is als de traptreden een geel randje hebben. Of dat je niet zwaait uit de verte maar iets roept,” legt ze uit. Verder hoefde er niets te veranderen aan het wervingsproces: “Qua werving heb ik niets gedaan, maar kwam iemand van ons participatieprogramma vragen of wij iemand konden gebruiken voor vormgeeftaken. En toen hebben we direct kennisgemaakt.” De Universiteit Utrecht werkt samen met Ctalents, Greenfox en ITVitae. Zo kwamen ze ook in contact met Giancarlo.
Pingpongen of volleyballen
Irma verwachtte dat er speciale hulpmiddelen of technologie nodig zouden zijn voor Giancarlo. De praktijk bleek anders. “Giancarlo heeft zelf van alles geïnstalleerd en geregeld. Alleen pingpongen of volleyballen op de sportdag – daar hadden we iets harder over mogen nadenken. Maar daar kunnen we ook om lachen.” Wel was er een klein misverstand toen bleek dat Giancarlo in een intervisiegroepje zat met mensen met een auditieve uitdaging: “Dat was niet de handigste combinatie,” zegt Irma.
Samen de weg uitvinden
Over Giancarlo zelf is Irma vol lof. “Giancarlo is recht voor zijn raap, hij heeft humor en is eigenwijs en zelfstandig. Hij heeft het talent om dingen op een andere manier te bekijken, en hij zorgt ervoor dat moeilijke situaties wat luchtiger worden. Hij werkt hard en heeft een goed gevoel voor vormgeving.”
Irma heeft haar team niet specifiek voorbereid op de komst van Giancarlo. “Iedereen is altijd nieuwsgierig naar nieuwe collega’s en op zoek naar de beste manier om samen te werken. Zo ging dat ook met Giancarlo. We hebben de werkende weg samen uitgevonden.”
Irma’s tip
Als het gaat om best practices, is Irma duidelijk: “Mijn best practice? Gewoon doen. Open communicatie en een beetje humor maken alles makkelijker. Net als altijd en bij iedereen: blijf flexibel, zorg voor inwerkmaatjes en vraag of er iets is waarmee je kunt helpen.”
Volgens Irma heeft de visuele beperking van Giancarlo geen directe invloed gehad op zijn prestaties, maar zijn persoonlijkheid en doorzettingsvermogen hebben het team zeker verrijkt. “Ik weet wel dat hij scherp observeert, goed relativeert en keihard werkt. Dat heeft ons team verrijkt.”
Irma is stellig als het gaat om inclusie op de werkvloer: “Omdat je daardoor een diverser en rijker team krijgt. Het is een win-win situatie: je biedt kansen en krijgt een waardevolle collega terug.”
Lees hier meer over werken met een visuele beperking.