Maureen Skiller: “Bedrijven lopen zoveel talent mis”
Maureen Skiller is Beleidsmedewerker Onderzoek bij het Research Support Office van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Sinds een aantal maanden is zij de HARRIE-collega (Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk) van Anna Wonder, een collega met een auditieve beperking. De Harrie Helpt-training is een training waarin de deelnemer opgeleid wordt tot de ideale collega van iemand met een beperking. Anna is via Ctalents bij de Universiteit Utrecht aan de slag gegaan. In dit interview deelt Maureen haar ervaring in het samenwerken met Anna en haar visie op inclusie op de werkvloer.
“Werk moet toegankelijk zijn voor iedereen”
Maureen zag meteen de toegevoegde waarde van Anna in haar team. Ze hoefde niet lang na te denken om iemand met een auditieve beperking aan te nemen. “Het team wordt alleen maar sterker door open te staan, en toegankelijk te zijn, voor iedereen,” vertelt ze. Voor Maureen gaat het niet om het aannemen van mensen met een beperking, maar om het creëren van een werkplek die toegankelijk is voor alle medewerkers. “Werk moet toegankelijk zijn voor iedereen. Een kleine aanpassingen is soms alles wat er nodig is.”
“We hebben dus geen aanpassingen hoeven doen.”
Toen Anna begon, keken Maureen en Anna samen naar wat er nodig was om Anna haar werk goed te kunnen latenitvoeren. “Voor Anna is het vooral fijn om af en toe in rust te kunnen werken,” legt Maureen uit. Binnen de Universiteit Utrecht zijn er al ruimtes beschikbaar waar medewerkers in stilte kunnen werken, zoals eenpersoonsruimtes en stilteruimtes. “We hebben dus geen aanpassingen hoeven doen.”
“Het is heel vergelijkbaar met werken met iemand die niet slechthorend is”
Maureen’s verwachtingen over het werken met iemand die slechthorend is, bleken te kloppen. “Het is heel vergelijkbaar met werken met iemand die niet slechthorend is,” zegt ze. Anna brengt veel energie en enthousiasme mee naar het team. “Het is zo gezellig om haar erbij te hebben. Daarnaast werkt ze ontzettend hard en is ze erg nauwkeurig.”
“Zoveel talent die bedrijven anders mislopen.”
Net zoals bij iedere nieuwe collega, informeerde Maureen haar team over Anna’s komst en wat haar functie zou inhouden. “Ik heb kort benoemd wat haar functie en takenpakket zou worden,” vertelt Maureen.
Voor Maureen draait het om een bepaalde manier van kijken naar samenwerken. “Een team functioneert het best wanneer deze divers is, met verschillende mensen, achtergronden en ervaringen.” De aanpassingen die soms nodig zijn, wegen volgens Maureen niet op tegen de meerwaarde van een inclusieve werkplek. “Er is zoveel talent wat bedrijven anders mislopen.”
Maureen’s tip
Maureen is van mening dat de arbeidsmarkt veel meer zou moeten draaien om het vinden van geschikt werk voor iedereen. “Diversiteit op de werkvloer bevordert innovatie en creativiteit,” zegt ze. Daarnaast leidt een inclusieve werkcultuur volgens haar vaak tot hogere betrokkenheid en tevredenheid onder medewerkers. “Wat houdt hen nog tegen?” vraagt Maureen zich af, als ze denkt aan de voordelen van inclusie.
Met haar ervaring als HARRIE van Anna laat Maureen zien hoe belangrijk het is om open te staan voor iedereen en hoe dit zowel voor de organisatie als voor de medewerkers een win-winsituatie oplevert.