Megan: “Ik ben echt deel van het team”

Een man en een vrouw aan het werk

Allereerst het voorstelrondje: mijn naam is Megan. Ik woon in het mooie Limburg samen met mijn man. Ik hou van muziek, dansen, films kijken en van die dingen die geld kosten: uit eten, shoppen, terrasjes pakken en het organiseren van onze bruiloft. Dus na mijn afstuderen had ik een baan nodig. En oh ja, ik ben zeer slechtziend. Dat neemt wat praktische aandachtspuntjes met zich mee, maar hoeft verder geen invloed te hebben op mijn toegevoegde waarde als werknemer… toch?

“Ik heb door mijn kracht en doorzettingsvermogen veel bereikt en ben daar trots op.

Megan Houwers
Megan achter haar bureau

Vooroordelen

Ik heb door mijn kracht en doorzettingsvermogen veel bereikt en ben daar trots op. Helaas werkten vooroordelen van ‘de maatschappij’ mij ook vaak tegen. Ik heb namelijk heel veel moeite gehad met het vinden van stageplaatsen. Ik ben te vaak afgewezen alleen op basis van mijn slechtziendheid. Ze wisten niet wat ze van mij konden verwachten. Kon ik wel ‘normaal’ meewerken en was dat wel veilig? Ik weet dat het vaak meer over hun angst en onwetendheid zei, dan over mijn kwaliteiten en vaardigheden, maar toch begin je op een gegeven moment aan jezelf te twijfelen. Mijn optimisme werd in ieder geval goed op de proef gesteld.

Dus toen ik na mijn afstuderen via LinkedIn werd benaderd door Ctalents, was hun hulp meer dan welkom. Ik herkende mezelf in hun visie op de mogelijkheden en kansen van werken met een zintuiglijk ‘hindernisje’. Hun inzet, ervaring en connecties hielpen mij op weg en… een lang verhaal kort: ik werk nu alweer ruim een halfjaar met heel veel plezier bij de ABN AMRO. Ik ben managementassistente van het team Commercial Banking in Eindhoven, klinkt goed toch?

Mijn leidinggevenden en collega’s zijn erg open en hebben vooral aandacht voor waar mijn kwaliteiten liggen. Doordat ze me de kans bieden me te ontwikkelen binnen het team ben ik in staat hen te ondersteunen en ontzorgen. Ik ben echt deel van het team, niet als slechtziende medewerker, maar als collega (die toevallig slecht ziet).

 

“Mijn werkgever probeert niet alleen kansen te bieden, maar heeft ook aandacht voor het faciliteren van een veilige werkplek.”

Megan Houwers

Aandacht voor mensen met slechtziendheid

Ik merk dat ABN AMRO als bedrijf ook veel aandacht heeft voor de mogelijkheden van mensen met bijvoorbeeld slechtziendheid. Mijn werkgever probeert niet alleen kansen te bieden, maar heeft ook aandacht voor het faciliteren van een veilige werkplek. Een goed voorbeeld hiervan is aandacht voor het ontruimingsplan.

Onverwachts ging het alarm af in ons gebouw en iedereen begaf zich naar de uitgang. De een probeerde nog snel iets af te ronden, de ander haastte zich daadwerkelijk. Ik probeerde net te kijken of ik me bij iemand kon aansluiten, zodat ik wist waar ik heen moest, toen er een BHV’er de afdeling op kwam en naar mij vroeg. Zij zorgde ervoor dat ik veilig op het verzamelpunt kwam. Ook voor haar was de ontruimingsoefening onverwachts en toch stond ze razendsnel naast me om mij te helpen. Dit is een aandachtspunt waar ik zelf nog niet bij had stilgestaan, tot dit moment, maar dat, denk ik heel erg helpend is. Waarschijnlijk kom ik ook zonder BHV’er veilig buiten, maar op deze manier wordt dit gewaarborgd.

Deze aanpak wordt ingezet zodra iemand met bijvoorbeeld een zintuiglijke of lichamelijke beperking wordt aangenomen. Zodat niemand achterblijft in het pand, omdat hij het alarm niet hoort of niet met de trap naar beneden kan. In het vluchtplan wordt opgenomen dat er altijd een BHV’er naar die personen gaat om ze naar buiten te helpen of begeleiden. De druk om iemand te vinden die dan helpt, wordt weggenomen, maar naar mijn idee belangrijker nog: de verantwoordelijkheid wordt zo niet bij een collega neergelegd.

Mijn tips

Mijn tip is dan ook, ga na of hier aandacht voor is waar jij werkt. Is een dergelijke aanpak onderdeel van het ontruimingsplan? Het zal niet vaak nodig zijn, maar die éne keer dat het wel nodig is, kan het een heel belangrijk verschil maken.

Voorheen ben ik vaak afgewezen, onder andere omdat men bang was dat mijn veiligheid niet gewaarborgd kon worden. Ik snap dat dit punt niet alle angsten en onwetendheid wegneemt, maar alle beetjes helpen. Als mijn tip bij steeds meer organisaties bekend is en wordt ingezet, dan is dat weer een reden minder om mensen met héél veel talent en doorzettingsvermogen af te wijzen.

Wil je weten wat Ctalents voor jou kan betekenen?