Mylène: “Mijn beperking is wat ik heb, niet wat ik ben”
Mylène’s carrière heeft een indrukwekkende wending genomen. Ze werkte jarenlang in de kinderopvang, maar door de ziekte van Menière en een plotseling gehoorverlies moest ze haar werk en leven compleet veranderen. Door de ziekte van Menière kan je soms opeens heftige duizeligheid ervaren. Dankzij Ctalents vond ze een nieuwe richting en werkt ze nu als account support manager bij Boer & Croon. “Mijn werk en mijn beperking nemen niet meer mijn leven over,” vertelt ze.

“Ik werd verplicht om mijn leven te veranderen”
Mylène is aan één oor doof geboren, maar ervoer hier nauwelijks hinder van. “Ik moest alleen vooraan zitten in de klas.” Ze studeerde Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam en werkte vier jaar in de kinderopvang. Al langer speelde ze met het idee om een carrièreswitch te maken. “Door de ziekte van Menière was het werken in de opvang vaak best zwaar. Het gegil van kinderen piepte soms dagen door in mijn oor. Het triggerde vaak aanvallen.”
Toen werd ze op een nacht volledig doof aan haar goede oor. “Ik werd verplicht om mijn leven te veranderen.” Gelukkig kreeg ze een deel van haar gehoor terug en wordt ze sindsdien ondersteund door gehoorapparaten, waaronder een cross-apparaat.
Een rollercoaster aan sollicitaties
Bij haar zoektocht naar een nieuwe baan kwam Mylène uit bij Ctalents. “Even googelen, en ik kwam bij Ctalents terecht.” Haar eerste opdracht duurde helaas korter dan verwacht. “De pilot waar ik voor was aangenomen, stopte vroegtijdig.”
Gelukkig kon Ctalents haar snel helpen bij een nieuwe baan. “Ik heb het geluk gehad dat ik tweemaal tijdens de zoektocht met Ctalents de keuze heb gekregen om zelf mijn werkplek te kiezen. Er wordt bij Ctalents keihard gewerkt om een leuke job voor je te vinden.”
Soms ging dat razendsnel. “De grappigste ervaring was mijn vier sollicitatiegesprekken in 24 uur, waaronder een eerste en tweede gesprek bij één bedrijf binnen die 24 uur. Dat was een flinke rollercoaster.”
Van telefonie naar account support manager
Ironisch genoeg begon Mylène’s eerste baan via Ctalents in een telefoniefunctie. “Dit was in het begin flink wennen.” Ze kreeg een koptelefoon van het werk, en thuis ging het telefoneren en vergaderen goed. Maar op kantoor had ze last van bijgeluiden. “Wanneer ik mijn gehoorapparaat harder zette, werd de rest van mijn omgevingsgeluiden ook harder. Dit was heel frustrerend.”
Via het AMC kreeg ze een Roger-apparaat. “Sindsdien zijn bellen en teamvergaderingen een stuk gemakkelijker geworden.” Dit hulpmiddel nam ze mee naar haar huidige functie bij Boer & Croon, waar ze als account support manager verantwoordelijk is voor offerteaanvragen, administratie en contact met samenwerkingspartners.
“Ik krijg energie van de complimenten van collega’s”
Wat Mylène het meest trots maakt, is haar groei in het afgelopen jaar. “Een klein jaar geleden werkte ik nog in de kinderopvang. Nu heb ik al ervaring in twee verschillende sectoren.”
Het wennen aan een nieuwe omgeving was niet altijd makkelijk. “Aan het begin heb ik behoorlijk moeten wennen aan de nieuwe omgevingen. Gelukkig kreeg ik hulp van de coaches van Ctalents om zo snel mijn draai te vinden.”
Het harde werk loonde. “Ik krijg vaak complimenten over mijn werk van mijn huidige collega’s, en de dankbaarheid is groot. Ik krijg hier veel energie van.”
Mylène ’s tip voor collega’s en werkgevers
Mylène vindt open communicatie erg belangrijk. “Aan mijn collega’s geef ik van tevoren altijd aan dat ik slechthorend ben. Ik vind het belangrijk dat zij weten dat als ik een keer niet reageer, dat zij weten dat het niet is omdat ik hen negeer.”
Ze geeft haar collega’s ook een simpele tip: “Roep eerst mijn naam voordat je begint met praten.”
Daarnaast is ze open over haar ziekte van Menière en de impact daarvan. “Ik vertel mijn collega’s ook altijd dat ik vanwege mijn ziekte van Menière af en toe hoorrust nodig heb. Vaak wandel ik even in de pauzes of zoek een rustig plekje op. Soms daag ik mezelf uit om toch even gezellig bij mijn collega’s te gaan zitten.”
Ze benadrukt hoe belangrijk transparantie is. “Transparant zijn over wat voor jou belangrijk is en wat voor jou werkt, helpt anderen jou te begrijpen.”
“Mijn beperking is wat ik heb, niet wat ik ben”
Haar belangrijkste advies aan anderen? “Vertrouwen hebben in jezelf. Probeer zo min mogelijk te denken in je beperking. Kijk naar wat er wél kan.”
Sinds haar carrièreswitch ervaart Mylène een groot verschil in haar energie. “Sinds mijn carrière-switch heb ik veel meer energie over ’s avonds. Vroeger had ik vaak last van oorsuizen na een lange werkdag. Nu heb ik aan het einde van een werkdag nog energie om leuke dingen te doen.”
Haar werk en haar beperking nemen haar leven niet langer over – en dat is haar grootste overwinning.
Lees hier meer over werken met een auditieve beperking.