Sneltoetsen op een Mac. Dit zijn de mogelijkheden.
“Waar is het pijltje nou? Ah daar. Ok nu even zoeken op het bureaublad naar de map waar het document in zit die ik wil bewerken. Gevonden. Nu met het pijltje op de map klikken om ‘m te openen. Oh gut, waar is dat pijltje nou weer gebleven?”
Zo begon ik ongeveer iedere dag aan mijn werkzaamheden.
Ik had zelf al wat trucjes bedacht om het navigeren op de computer iets makkelijker te maken.
- Zo had ik de cursor/’het pijltje” zo groot mogelijk gemaakt.
- Mappen waar documenten in staan die ik vaak gebruik, heb ik een naam met hoofletters gegeven – zoals CURRENT PROJECTS – zodat ze er goed uitspringen op het bureaublad en ik het sneller kan vinden.
- Binnen de mappen heb ik dingen vaak netjes georganiseerd in sub-mappen – zoals ‘Sollicitaties” “Blogs voor Ctalents” – zodat ik niet heel erg hoef te zoeken in een lange lijst met allerlei verschillende documenten door elkaar.
- Ik werk heel gefocust aan een taak tegelijk. “Even mijn mail checken tussendoor” doe ik niet zo gauw want dat is weer een nieuwe onderneming.
En toch dacht ik: Dit moet nog makkelijker kunnen. Toen ontdekte ik sneltoetsen.
Wanneer je bekend raakt met verschillende sneltoetsen ben je minder afhankelijk van je muis en al dat gezoek op het scherm naar waar je moet klikken. In deze blog licht ik mijn favoriete sneltoetsen toe die ik tegenwoordig regelmatig gebruik. Deze sneltoetsen zijn voor het gebruik op een Mac.
Het lijken er misschien overweldigend veel. Een leuke oefening om het gebruik van de voor jou meest relevante sneltoetsen snel onder de knie te krijgen is om elke dag een ‘sneltoets van de dag’ te kiezen.
Bijvoorbeeld, (vanaf) vandaag toets je simpelweg “Command S” in, elke keer als je een verandering in een document op wil slaan, in plaats van op “file” en vervolgens op “save” te klikken. Je zult zien dat het heel gauw een gewoonte wordt om met sneltoetsen te werken en dat het je heel veel tijd gaat besparen. Ook als je niet slechtziend bent.
Sneltoetsen in Word en PowerPoint
Waarschijnlijk was je al bekend met deze sneltoetsen, maar misschien ook niet. Dan gaat er wellicht een wereld voor je open 😉
Command–C Om een geselecteerd stukje tekst te kopiëren (dit werkt vaak ook vanaf een Website of PDF)
Command-V Om het vervolgens ergens in je document te plakken.
(in plaats van dat je met je muis op “Copy” (het icoontje met twee blaadjes) en vervolgens op “Paste” (het icoontje met een klembord” klikt. Of via “Edit” in de taakbalk en dan “Copy” en “Paste’.
Command–X Om tekst te knippen (verdwijnt van z’n oorspronkelijke plek in je document en je kan het nu, als je wilt, ergens anders plakken. Met Command-V)
Command-i Tekst die je gaat schrijven, of die geselecteerd is, cursief (“italics”) maken.
Command-B Tekst vetgedrukt (“Bold”) maken.
Command-U Tekst onderstrepen. (“Underline”)
Command-A Selecteer Alles (om het vervolgens bijvoorbeeld te kunnen kopieerden of de tekstgrote te veranderen)
Command- ] Vergroot het lettertypen
Command- [ Maak het lettertype kleiner
Command Z Maak het laatst uitgevoerde ongedaan. (Bijvoorbeeld als je per ongeluk iets op de verkeerde plek hebt geplakt, of een tekst hebt verwijderd terwijl dat niet de bedoeling was)
Command-S om het document op te slaan (“Save”)
Command-fn-pijltje naar rechts Ga naar het einde van een document
Command -fn-pijltje naar links Ga naar het begin van een document
Algemene sneltoetsen: Openen, navigeren binnen-, en afsluiten van- programma’s en documenten
Command-Spatie Opened Spotlight search. Als je de naam weet van het document dat je zoekt – bijvoorbeeld “blog over sneltoetsen” kan je het hier in typen, op enter drukken, en daar is je document. Zonder gedoe met zoeken in mappen, en klikken met pijltjes.
Alt-Command-Spatie Zoeken binnen Finder (Het verschil met Spotlight search is volgens mij dat Spotlight ook weleens Websites opzoekt en Finder toont alleen documenten en programma’s die op jou Mac staan opgeslagen)
Command-O Open een eerder opgeslagen document in het programma waar je in in bezig bent. Bijvoorbeeld Word.
Command-Q Programma waar je in bezig bent (Word, Safari, iets anders) afsluiten (“Quit”)
Command-W Venster of document waar je in bezig bent Wegklikken/ sluiten (het programma blijft nog wel open)
Command-M Venster of document Minimaliseren
Command-N Opent een Nieuw document als je in Word bezig bent en nieuwe tabblad in internetbrowser als je die open hebt staan, een nieuwe email als je in een mailprogramma bezig bent, etc.
Command ~ (zit tussen de Z en de shift)
Switch tussen verschillende documenten of vensters die je open hebt staan op je scherm, binnen hetzelfde programma (Kan niet worden gebruikt om bijvoorbeeld te schakelen tussen een webpagina en een Word document. Maar als je bijvoorbeeld twee of meer Word documenten open hebt staan, kan je deze toetsen combinatie gebruiken om tussen de verschillende documenten te schakelen.
Command-Tab (tab zit links van de Q)
Verplaats huidige programma naar achtergrond. (Hiermee kan je snel tussen twee programma’s schakelen die je allebei open hebt staan op het bureaublad. Handig als je bijvoorbeeld bezig bent met stukken tekst van een Word document naar een mail plakken, of cijfers van een ander document invoeren in Excel. Zo hoef je niet eerst Word te minimaliseren en dan het mailprogramma/Excel weer aan klikken, en dan weer terug naar Word etc. Je hebt beide programma open en schakelt heel gemakkelijk tussen de twee met Command Tab
Aan paar toegankelijkheid sneltoetsen: De meeste van deze functies zet je eerst aan in System Preferences. Per functie leg ik uit hoe precies.
Alt-Esc Geselecteerde tekst, of tekst vanaf de cursor, voor laten lezen. Voor redelijk lange lappen tekst gebruik ik dit vaak. Zo raken mijn ogen minder vermoeid. Ook helpt het om mijn eigen geschreven teksten terug te laten lezen, om type foutjes te spotten.
Apple menu –System Preferences- Accessibility- Spoken Content.
Selecteer: Speak Selection
Vanaf nu kan je Alt-Esc gebruiken om teksten voor te laten lezen.
Vingers uitspreiden in een V op trackpad – Inzoomen/tekst groter maken binnen een webpagina, PDF, Word of Excel document. Dit gebruik ik vrijwel constant, zonder erbij na te denken. Ik zie iets niet, en huppakee, ik heb het ingezoomd.
Alt – Command + Selectie van het scherm/bureaublad inzoomen. Dit gebruik ik voornamelijk om een lijst met documenten in een map of de Finder beter te zien.
Apple menu -system settings- Accessibility- Zoom.
Selecteer: Use keyboard shortcuts to zoom.
Selecteer zoom style: Full screen (er zijn ook 2 andere opties maar ‘full screen’ vind ik zelf het handigst)
Gebruik de eerste keer Alt Command 8 om de functie aan te zetten
Als je de functie weer uit wilt zetten kun je óf weer Alt-Command 8 gebruiken
óf een aantal keer Alt Command –
Je kan het woord dat je aanwijst ook nog uit laten spreken in plaats van
(alleen maar) vergroten. Deze optie zet je aan in via:
Apple menu –System Preferences- Accessibility- Spoken Content.
Selecteer: Speak items under the pointer.
In Options kan je vervolgens kiezen of je wil dat ie altijd alles uitspreekt wat je aanwijst of ‘only when zoomed’
Ik heb “only when zoomed” gekozen. Als ik nu Command ingedrukt houdt (of alt – command -8 heb ingetoetst) wordt alles onder de muis niet alleen uitvergroot maar ook nog eens uitgesproken. Zo weet je helemaal zeker dat je op het juiste ding klikt
Fn toets twee keer Zet dicteer functie aan. Nu kan je inspreken wat je wilt typen. Dit kan je gebruiken voor het schrijven van mails of documenten, maar ook bijvoorbeeld om een zoekterm in te voeren in Spotlight search of Finder. Handig als je even geen zin hebt in of moeite hebt met typen.
Apple menu – system Preferences – Keyboard –press fn to start dictation
Zo zijn er nog een paar 100 toetsencombinaties die het werken op een computer makkelijker en sneller kunnen maken. Meer weten? Ga naar onderstaande links:
https://support.apple.com/nl-nl/HT201236
https://kennisportaal.visio.org/searchresults?SearchFilter=2;&searchtext=snel+toetsen
Mirjam heeft glaucoom waardoor het gezichtsveld steeds kleiner wordt. (Alsof je door een minuscuul kokertje kijkt). Hierdoor zie ik niet in één oogopslag alles wat voor me op het computerscherm staat. Als mijn oog “het pijltje” in beeld heeft is de map weer buiten beeld verdwenen. Gedurende de dag beweeg je dus continue met je ogen (en soms je hoofd) om toch een compleet beeld te vormen van wat je voor je ziet. Dat kan erg vermoeiend zijn en daarom is het nuttig om te leren hoe je in het dagelijks leven zo min mogelijk je ogen hoeft te belasten. oor onder andere je computer zo veel mogelijk te leren bedienen met sneltoetsen of spraak.
Meer weten over werken met een visuele beperking? Klik hier.