Alles meebeleven – het verhaal van Komt het Zien!
Verhalenreeks ‘Zien hoe het Hoort’ voor de Ctalents Diamond Awards 2023
In deze verhalenreeks ‘Laten Zien hoe het Hoort’ nemen wij je mee op de reis die 22 genomineerden maken, en de hoge pieken en lage dalen die ze daarin tegenkomen, op weg naar hun eindbestemming: een toegankelijke samenleving voor iedereen. Wij stellen ze wat vragen om zo te ontdekken hoe ze zijn gekomen waar ze vandaag de dag staan: genomineerd voor een Ctalents Diamond Award. Ze delen hun wijze lessen en concrete tips die waarschijnlijk ook jou inspireren om stap voor stap Nederland (nog meer) te laten Zien hoe het Hoort.
Vandaag gaan we op reis met Komt het Zien!
Komt het Zien! is al bijna 10 jaar aanjager voor een inclusieve vrijetijdssector. Komt het Zien! maakt namelijk reguliere theatervoorstellingen toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.In 2014 introduceerde zij live audiodescriptie, blindentolken en meet & feel inleidingen bij theatervoorstellingen, evenementen en uitjes in Nederland. Komt het Zien! lobbyt, promoot, organiseert, ontwikkelt en voert uit. Altijd sámen en in overleg met hun doelgroep. Komend jaar staan er ruim 100 voorstellingen op de planning: een échte koploper dus.
Zo is theater leuk voor iedereen, óók als je minder of niets ziet.
Toegankelijke uitjes
Wanneer je zelf kan zien is de kans best groot dat je er niet (vaak) bij stil staat dat een avond naar het theater ineens een stuk lastiger is wanneer je niet kan zien. Daarom heeft Komt het Zien! het hun missie gemaakt om theater, events en uitjes toegankelijk te maken voor iedereen. En dat lukt ze de afgelopen jaren al indrukwekkend goed.
Als aanjager van de zogeheten ‘live audiodescriptie’ hebben ze inmiddels al meer dan 130 verschillende producties zo toegankelijk gemaakt. Dankzij de live audiodescriptie en speciale meet & feel inleiding kunnen mensen met een visuele beperking alles volgen. Via een koptelefoon horen zij namelijk de audiobeschrijving van de blindentolken. “Zo is theater leuk voor iedereen, óók als je minder of niets ziet.” schrijven ze ons.
Door al bijna 10 jaar samen te werken met 75 verschillende theaters en locaties en 90 verschillende producenten en theatergezelschappen, zorgen ze ervoor dat mensen die blind of slechtziend zijn ook kunnen genieten van fijne uitjes.
Een Komt het Zien! blindentolk was bij de bruiloft aanwezig en heeft ervoor gezorgd dat ook zij alles volledig konden meebeleven.
Bijzonder toegankelijk
Het afgelopen jaar heeft Komt het Zien! 70 theatervoorstellingen en evenementen toegankelijk gemaakt. “Dit varieerde van de musicals The Sound of Music en Annie tot dansvoorstellingen van het Scapino Ballet. Van Tineke Schouten en Plien & Bianca tot het spektakel Dagboek van een Herdershond. En van Ellen ten Damme tot circusvoorstellingen en het dierenpark Avifauna.” lichten ze toe. “In theaters, in de openlucht en op bijzondere locaties. In totaal waren we op zo’n 40 locaties verspreid over Nederland.”
Door Komt het Zien! was 2022 gevuld met Nederlandse primeurs op het gebied van audiodescriptie: de opera, een modeshow, een bloemen- en fruitcorso én een kerstmarkt. Allemaal voor het eerst mét blindentolk. Maar, er was er één die er voor het team van Komt het Zien! wel met kop en schouder bovenuit stak: een bruiloft. “De moeder van de bruidegom en de zus van de bruid waren blind. Een Komt het Zien! blindentolk was bij de bruiloft aanwezig en heeft ervoor gezorgd dat ook zij alles volledig konden meebeleven.” leggen ze uit.
Actieve Impact
“We zoeken contact met theaters, festivals, theatergezelschappen en producenten en vertellen hoe door inzet van een blindentolk de beleving van hun voorstellingen toegankelijk gemaakt kan worden voor mensen met een visuele beperking.” geven ze als antwoord op de vraag wat ze actief doen om anderen te inspireren en activeren. Ze laten de partijen ervaren wat live audioscriptie is, leggen uit wat een blindentolk precies doet en hoe een meet & feel inleiding werkt. Vervolgens gaan ze ook vaak samen plannen maken.
Komt het Zien! geeft ook veel presentaties en lezingen. In de theaterwereld en voor de doelgroep zelf. “Vaak leidt dit ertoe dat de doelgroep zelf het lokale theater benadert en vraagt waarom er nog geen voorstellingen met blindentolk worden aangeboden. Vervolgens gaan wij in gesprek en plannen met het theater voorstellingen met live audiodescriptie.” leggen ze uit.
Onze uitdaging is om dit financieel daadwerkelijk voor iedereen mogelijk te maken.
Gewoon doorgaan
Minimaal 100 voorstellingen met een blindentolk. Dat is het doel van Komt het Zien! voor 2023. En daar is volgens hun één ding essentieel in, namelijk: doorgaan! “Doorgaan met aanjager zijn van live audiodescriptie én het uitvoeren natuurlijk. Ons uiteindelijke doel is dat iedereen met een visuele beperking in z’n eigen theater of omgeving kan genieten van voorstellingen, evenementen en uitjes.” schrijven ze ons. “Goed verspreid over Nederland, met voldoende variatie en vooral passend bij de vraag en wens van de doelgroep.”
Daarnaast willen ze heel graag het privé tolken verder uitbreiden. “We ervaren hoe blij we blinde en slechtziende mensen maken en wat de toegevoegde waarde is. Niet alleen bij een bruiloft, maar ook bij het afzwemmen van je dochter, het bedrijfsuitje met ziende collega’s naar een dansvoorstelling, de eindmusical op school of het schoolreisje naar de dierentuin.” leggen ze uit. Het klinkt wellicht zo logisch maar in praktijk is dit echter nog verre van normaal. “Onze uitdaging is om dit financieel daadwerkelijk voor iedereen mogelijk te maken.”
Inclusie zit in je hart en doe je omdat het normaal is.
Samen pionieren
Wat ze Nederland willen vertellen, wanneer ze de kans krijgen, vatten ze krachtig samen: “Inclusie is fantastisch en ontzettend belangrijk. Maar niet omdat het ‘moet’. Niet omdat er een VN-verdrag is. Niet omdat om je heen iedereen ermee bezig is. Inclusie zit in je hart en doe je omdat het normaal is. En het allerbelangrijkst: doe alles wat je bedenkt en doet samen met jouw doelgroep!” delen ze ons standvastig. Dit is précies waar Komt het Zien! voor staat en waar ze zelf, elke dag opnieuw, vol voor gaan.
Nergens ter wereld is het live audiodescriptie aanbod in zo’n korte tijd zo gegroeid als in Nederland. Ondanks de pandemie. En dat is iets waar ze terecht, trots, maar vooral heel blij mee zijn. Komt het Zien! zorgt er als pionier voor dat steeds meer uitjes leuk worden voor iedereen en dat brengt ons daadwerkelijk een stap dichter bij dat einddoel: een Inclusieve samenleving voor iedereen.
Vind jij dat Komt het Zien! de Koploper award verdient? Breng dan hier je stem uit!
Wij, team Ctalents, matchen talenten met een auditieve of visuele beperking aan Inclusieve organisaties. Zo zorgen wij ervoor dat de extreme hoge werkloosheid onder mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn duurzaam wordt verlaagd van 70% naar 20%. Hoe? Door talent te zien, in plaats van beperking. Met onze methode focussen we ons op de sterke kanten en de ontwikkeling van onze kandidaten. Samen met al meer dan 37 organisaties zorgen we ervoor dat deze groep een eerlijke kans krijgt op de arbeidsmarkt. Samen gaan we voor een maatschappij waarin iedereen een mooie carrière kan maken.
Geschreven door Myrthe Wortman