Trots op mijn eigen taal – het verhaal van Robin
Verhalenreeks ‘Zien hoe het Hoort’ voor de Ctalents Diamond Awards 2023
In deze verhalenreeks ‘Laten Zien hoe het Hoort’ nemen wij je mee op de reis die 22 genomineerden maken, en de hoge pieken en lage dalen die ze daarin tegenkomen, op weg naar hun eindbestemming: een toegankelijke samenleving voor iedereen. Wij stellen ze wat vragen om zo te ontdekken hoe ze zijn gekomen waar ze vandaag de dag staan: genomineerd voor een Ctalents Diamond Award. Ze delen hun wijze lessen en concrete tips die waarschijnlijk ook jou inspireren om stap voor stap Nederland (nog meer) te laten Zien hoe het Hoort.
Vandaag gaan we op reis met Robin Frings.
Optimist met een hart voor zijn medemens, dat is Robin. Robin Frings is muziektolk en Influencer. Gebarentaal is zijn moedertaal en met zijn filmpjes op Instagram en TikTok laat hij zien dat mensen die doof of ‘anders’ zijn dan anderen, net zo grappig, verdrietig, vrolijk, eigenwijs en vindingrijk kunnen zijn. Dit doet hij onder andere door bekende Nederlanders een naamgebaar te geven. Een brug bouwen tussen de doven- en horende wereld is zijn ultieme doel en dat begint hem inmiddels aardig te lukken. Natuurlijk konden we niet om hem heen en is hij daarom voor de tweede keer genomineerd als Uitblinker.
Zolang mensen zich maar iets meer bewust zijn over de omgang met doven en slechthorenden.
Een jonge bruggenbouwer
Hij noemt zichzelf een ‘tikje arrogant en redelijk eigenwijs.’ Dat laatste zijn we met hem eens. Want ook wij hebben inmiddels ervaren dat je flink wat (eigen)wijsheid nodig hebt om je eigen pad te bewandelen. “Door positief te denken en door te zetten wanneer je eigenlijk op wilt geven lukt dat”, deelt Robin met ons. Hij is nu al tevreden over zijn leven want Robin is namelijk pas 27 lentes jong en maakt nu al elke dag impact.
“Door de jaren heen heb ik heel veel dingen bereikt. Nu ben ik vooral enorm trots dat ik als auditief begeleider werk binnen de zorg.” reageert hij op de vraag wat hij heeft gedaan voor meer Inclusie het afgelopen jaar. Naast Robin zijn mooie baan in de zorg timmert hij aan de weg in de tv-wereld. Zo werkt hij voor NPO Zappelin als muziektolk (dove performer) en sinds kort ook jurylid is bij het nieuwe programma Hands Up van NPO Zapp. Hij zorgt er op deze manier voor dat gebarentaal normaal wordt voor kinderen.
Daarnaast is Robin ook nog Influenceer. Hij plaatst regelmatig video’s op zijn kanalen met een inspirerend, informatief, grappig of gezellig randje. “Mijn doel op sociale media is eigenlijk om bruggen te bouwen tussen doven/slechthorenden en de horende wereld. Dat is tot nu toe wel aardig gelukt want het afgelopen jaar zijn mijn accounts in totaal 3,5 tot 4 miljoen keer bezocht” schrijft hij trots. Maar, hij doet het zeker niet alleen voor de views. “Zolang mensen zich maar iets meer bewust zijn over de omgang met doven en slechthorenden.” deelt hij erachter aan.
Ik wilde op horende mensen lijken. Nu ben ik trots op mijn eigen taal en doof te zijn.
Schaamte voor gebaren
“Ik ben nu erg trots op mijn identiteit, maar dit was als kind soms wel anders.” schrijft Robin ons. Toen hij jong was schaamde Robin zich namelijk voor zijn doofheid. Zelfs dusdanig dat hij zich het liefste wilde verstoppen. “Vroeger durfde ik niet te gebaren buitenshuis. Bijvoorbeeld op een verjaardag wanneer mijn moeder gewoon spontaan iets tegen me zei in gebaren.” deelt hij eerlijk. “Ik wilde op horende mensen lijken. Nu ben ik trots op mijn eigen taal en doof te zijn.”
Inmiddels is Robin er ook aan gewend om te leven met het doof zijn en houdt hij zelfs van de uitdagingen. En maakt hij graag verbindingen met anderen. “Ik hou van mensen. Of ze nou horend, slechthorend of doof zijn. Het is en blijven maar mensen.” schrijft hij.
Gewoon overal meedoen
Aan ambitieuze doelen geen gebrek bij Robin. Hij wil via sociale media en via televisie laten zien dat je als dove/slechthorende persoon gewoon overal aan mee kan doen. Hij heeft er volle vertrouwen in dat dit lukt maar ziet ook dat we er nog lang niet zijn. “Er komt een moment waarop ik denk: ‘Dit is het. Ik heb alles gegeven voor doven en slechthorende mensen” schrijft hij moedwillig. Zijn krachtige doorzettingsvermogen is voelbaar door het scherm. We hebben aanpakkers als Robin nodig om toe te werken naar een maatschappij waar iedereen kan gaan voor een mooi leven én een succesvolle carrière.
En soms moet je ook gewoon schijt aan anderen hebben!
Leven met obstakels
De mooiste dingen in zijn leven zijn ontstaan nadat hij obstakels overwon. Of dit nu gaat over zijn carrière, zijn privéleven of wat hij doet in zijn vrije tijd. Hij is gewend om te leven met obstakels en dat zorgt ervoor dat altijd doorgaat. Ook als het even moeilijk is. “Want met elk obstakel die ik tegenkom, weet ik hoe ik ermee om moet gaan. Hoe de maatschappij mij behandelt, heeft mijn persoonlijkheid alleen maar sterker gemaakt.
‘Geloof in jezelf en luister niet naar anderen.’ is een uitspraak van zijn vader die Robin al lang gebruikt als levensmotto. “En soms moet je ook gewoon schijt aan anderen hebben!” schrijft hij stellig. “Dus, geloof in jezelf, waar een wil is, is een weg! Geef nooit op.”
Het is fijn om te lezen dat de obstakels Robin heeft gevormd tot wie hij nu is: een genomineerde impactmaker die er daadwerkelijk elke dag opnieuw voor zorgt dat onze maatschappij Inclusiever wordt door voornamelijk kinderen kennis te laten maken met auditieve of visuele beperkingen. Vanzelfsprekend dat hij genomineerd is voor een Uitblinker Award.
Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar zijn socials dan kan je hier zijn Instagram of TikTok bekijken. Stem hier op Robin voor de Ctalents Diamond awards in de categorie ‘Uitblinker’.
Wij, team Ctalents, matchen talenten met een auditieve of visuele beperking aan Inclusieve organisaties. Zo zorgen wij ervoor dat de extreme hoge werkloosheid onder mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn duurzaam wordt verlaagd van 70% naar 20%. Hoe? Door talent te zien, in plaats van beperking. Met onze methode focussen we ons op de sterke kanten en de ontwikkeling van onze kandidaten. Samen met al meer dan 37 organisaties zorgen we ervoor dat deze groep een eerlijke kans krijgt op de arbeidsmarkt. Samen gaan we voor een maatschappij waarin iedereen een mooie carrière kan maken.
Geschreven door Myrthe Wortman