Christiaan: “Iedereen is welkom bij parkrun.”
Iedere zaterdagochtend staat Christiaan Eveleens Maarse vroeg op om naar het Máximapark in Utrecht te gaan. Dit doet hij net zoals duizenden andere mensen over de hele wereld die naar hun plaatselijke parkrun gaan. Iedereen heeft hetzelfde doel; onder de mensen zijn en een sportieve prestatie neerzetten.
Wat is parkrun?
Parkruns (je schrijft het zonder hoofdletter) zijn gratis loopevenementen van 5 kilometer die iedere zaterdag om 9 uur ’s ochtends plaatsvinden. Je mag zelf weten hoe je deze afstand aflegt. Het kan hardlopend, joggend of wandelend. Je bent welkom om met een (geleide)hond mee te doen of als vrijwilliger mee te helpen. Er is geen tijdslimiet. Parkrun draait volledig op vrijwilligers en er is tijdswaarneming aanwezig. Parkruns vinden plaats op verschillende soorten locaties. Vaak zijn het stadsparken of natuurgebieden nabij een stad of dorp.
Ooit is het gestart in 2004 in Bushy Park bij Londen met 13 deelnemers. Nu zijn er op het moment van schrijven parkruns op duizenden locaties verspreid over 23 landen. In Nederland vonden de eerste parkruns plaats eind februari 2020. Na 2 keer edities brak het coronavirus uit in Nederland. In de zomer van 2021 zijn de parkruns weer opgestart. Nu zijn er 12 locaties in Nederland waar iedere zaterdagochtend een parkrun plaatsvindt (Amsterdam, Haarlem, Leiden, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Maastricht, Gouda en Groningen). In de toekomst zullen er nieuwe locaties bijkomen.
Mijn ervaring met parkrun
Sinds de eerste keer dat ik met parkrun meedeed, heb ik me er heel erg welkom gevoeld. Je maakt makkelijk contacten en na een paar keer meedoen weten veel mensen al je naam. Er komt altijd een gemengd publiek op af van jong tot oud, en fanatieke hardlopers tot deelnemers die het op een rustig tempo gaan wandelen. Omdat parkrun internationaal actief is, zie je er ook veel buitenlandse toeristen, studenten en expats. Dat er zo’n divers publiek op af komt zorgt altijd voor een leuke en sociale sfeer.
Tijdens een vakantie in München heb ik daar met parkrun meegedaan. Ook daar raak je makkelijk in gesprek met de mensen en die vinden het ook heel leuk dat je vanuit Nederland hun parkrun hebt bezocht. Ook in Keulen heb ik een parkrun gelopen en ook daar werd ik hartelijk ontvangen.
Hoe doe je mee?
Deelname aan parkrun is gratis. Je moet alleen van te voren registreren op de website. Als je je eenmaal geregistreerd bent kan je je persoonlijke barcode downloaden. Deze moet je uitprinten of op je telefoon zetten en meenemen naar de parkrun. Met deze barcode kan je meedoen met alle parkruns over de wereld.
Op de dag van de parkrun is het raadzaam om op 8:45 aanwezig te zijn. De rundirector geeft dan voor nieuwkomers een toelichting over de parkrun en over het af te leggen parcours. Om 9 uur klinkt dan het startschot. Zoals eerder gezegd leg je de 5 kilometer af op je eigen tempo. De route staat met pijlen aangegeven of er staan vrijwilligers langs de kant die je de weg wijzen. Het parcours is niet afgesloten, waardoor je andere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers kan tegenkomen. Voorzichtigheid is dus geboden.
“Het belangrijkste is dat je zaterdagochtend vroeg bent opgestaan, en samen met gelijkgestemden een sportieve prestatie hebt geleverd.”
Helemaal achteraan loopt de sluitloper (Tail Walker) die ervoor zorgt dat niemand achterblijft. Hij of zij zal ook de laatste zijn die over de eindstreep komt. Je zal als deelnemer dus nooit als laatste finishen.
Als je eenmaal de finish gepasseerd bent, krijg je een finishtoken. Deze moet je samen met je persoonlijke barcode scannen bij een vrijwilliger. Zo wordt je finishtijd geregistreerd. De token dien je weer in te leveren, want die wordt de week erop weer gebruikt. Je krijgt binnen een dag een E-mail met je finishtijd. Al je uitslagen en statistieken kun je terugzien op je persoonlijke profielpagina op de parkrun-website.
Na de parkrun vindt er in een nabijgelegen horecagelegenheid de Post Run Coffee plaats. Dit is de gelegenheid om onder het genot van een kop koffie met de mededeelnemers en vrijwilligers om gezellig na te praten.
Als je 25 keer een parkrun hebt gelopen, wordt je lid van de milestone club. Dan kan je een T-shirt met een 25 afgedrukt op achterkant bestellen. Er zijn milestone clubs voor 50, 100, 250 en 500. Ook kan je een vrijwilliger t-shirt bestellen als je 1 van de mijlpalen bereikt als vrijwilliger.
Iedereen is welkom als vrijwilliger mee te doen aan parkrun. Zo kan je bijvoorbeeld als routeregelaar langs het parcours om de deelnemers de goede kant op te sturen en aan te moedigen, barcodes scannen of als sluitloper (Tail Walker) meedoen.
Wat is er leuk aan parkrun?
Het mooie aan parkrun vind ik dat iedereen mee kan doen. Het maakt niet uit of je 20 minuten of een uur over de parkrun doet. Iedereen staat je net zo hard aan te moedigen. Het belangrijkste is dat je zaterdagochtend vroeg bent opgestaan, en samen met gelijkgestemden een sportieve prestatie hebt geleverd.
Geschreven door Christiaan Eveleens Maarse
Laat je ook iedere dag zien wat wel kan? Wij hebben banen voor mensen met een beperking.