Je werkervaring op een positieve manier beïnvloeden, hoe doe je dat?

Wanneer je met je beperking aan het werk gaat loop je al snel tegen verschillende zaken aan. Genoeg redenen om je werk niet optimaal uit te kunnen voeren. Je raakt misschien al een beetje overstuur omdat er niet uit komt wat er in je zit. Het telefoneren lukt niet zoals gewenst. Je collega’s praten door elkaar heen. Je kunt teksten niet goed lezen. Of je weet niet waar je collega’s zich bevinden in de ruimte.

Twee mensen aan het werk achter een computer

Hulpmiddelen

Als eerste is er tegenwoordig een ruim aanbod aan hulpmiddelen die je ondersteunen in je werkzaamheden. Dit geldt zowel voor auditief als visueel beperkten. In 2 andere blogs op deze site vind je daar meer informatie over (hulpmiddelen voor een auditieve beperking en hulpmiddelen voor een visuele beperking). Zo kun je door Babbage een quickscan uit laten voeren wanneer je visueel beperkt bent. En je audicien of audiologisch centrum kan heel goed ondersteuning en advies geven in het aanmeten van extra hulpmiddelen, naast je gehoorapparatuur. Ga voor jezelf na of je werkelijk alles uit geprobeerd heb, praat ook met lotgenoten. Zij komen vaak met praktische tips waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Zelf invloed uitoefenen

Toch kun je buiten al die technische ondersteuning ook zelf flink invloed uitoefenen op de manier hoe jij je werkdag ervaart.

Kijk naar je eigen ontwikkeling. Vergelijk je niet met anderen, geen enkele vorm van beperking is hetzelfde. Lees je succesverhalen van anderen en raak je daardoor ontmoedigd? Dat is niet nodig. Ook jij maakt je stappen, al zijn ze misschien wat kleiner en zie jij ze niet. Ieder bewandelt zijn pad op zijn eigen tempo. Vier je successen, zo klein als ze zijn. Wat voor een ander niets betekent kan voor jou heel waardevol zijn. Al is het die ene begroeting op de gang, waardoor je merkte dat je best een gesprekje aan kunt gaan. Sta er eens bewust bij stil, bijvoorbeeld 1 keer per week

Wees niet te streng voor jezelf, als het een keer niet lukt. Hoe erg is dat eigenlijk? Kijk er op terug en probeer te ontdekken waarom het je van de wijs brengt. Vraag jezelf af wat je anders had kunnen doen. Of geef jezelf de ruimte om er over na te denken. Veroordeel jezelf niet direct.

Denk in mogelijkheden

Weet wat je wél kunt en ook waar je uitdagingen liggen. Waar ben je sterk in, en waar heb je hulp nodig? Maak dit ook bespreekbaar met je collega’s en leidinggevenden. Eigenlijk iedereen waar je mee werkt. Hoe meer mensen weten waar je tegen aan loopt, hoe beter zij je kunnen ondersteunen.

Als laatste tip. Denk in mogelijkheden! Als je merkt dat negatieve gedachten de overhand nemen, neem daar afstand van. Probeer de gedachten los te laten en focus op je successen. Hoe vaker je dit doe, hoe beter het lukt om niet mee te gaan in negatieve gedachten. Hoe meer jij je richt op het positieve, hoe leuker jij je werk ervaart. Je wordt productiever en zo heb jij daar profijt van, maar ook je collega’s. En als je eenmaal in de opwaartse spiraal zit wordt het alleen maar leuker!

Ben je op zoek naar een nieuwe baan?