7 tips voor inclusief werkgeverschap
Veel organisaties willen graag aan inclusief werkgeverschap doen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Misschien merk je bij je eigen organisatie dat de wens er wel is, maar zijn de eerste echte stappen naar inclusie nog niet genomen. In deze blog helpen we jou om de eerste stap te zetten naar een inclusieve organisatie.
Beginnen met inclusiviteit binnen de organisatie
1. Maak doelstellingen
Begin met de keuze om een inclusieve werkgever te worden en maak hiervoor heldere doelstellingen. Denk hierbij goed na over wat je met inclusief werkgeverschap wilt bereiken. Zonder doel, target en iemand die verantwoordelijk is blijkt vaak dat er weinig van de ambities terecht komt. Daardoor blijft het een klein project. Deze zal dan ook niet duurzaam bijdragen aan je organisatie.
Het is van belang om diversiteit als een bedrijfsstrategie te benaderen. Diversiteit en inclusie horen namelijk beschouwd te worden als strategie en niet als een verplichting. Door diversiteit in te zetten als strategie moet er actief gewerkt worden aan een inclusieve werkomgeving. Hiermee bevorder je zowel de tevredenheid en productiviteit van medewerkers, als het vergroten van de capaciteit om te concurreren en talenten aan te trekken.
2. Kijk wat er bij jouw organisatie past
Kijk vooraf goed wat er bij jou en jouw organisatie past. Het creëren van ‘verzonnen werk’ is nooit duurzaam. Je hoeft geen nieuwe onnodige werkzaamheden te verzinnen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Met enige aanpassingen van huidige werkzaamheden (jobcarving) kun je jouw organisatie juist versterken. Bij jobcarving wordt er gekeken naar de huidige banen bij een organisatie en wordt bepaald welke werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden door iemand met een visuele en/of auditieve beperking.
ATP: Ask The Person. Vul nooit in voor een ander, maar vraag het aan de persoon zelf.
3. Gebruik goede hulpmiddelen
Zorg altijd tijdig voor de juiste hulpmiddelen, wanneer je iemand met een beperking aanneemt. Je wilt niet dat de software nog niet werkend is terwijl er al iemand is gestart. Dit is een slechte start voor zowel de werknemer als de organisatie. Ctalents en Babbage kunnen dit voor je uit handen nemen.
4. Selecteer iemand die bij jouw organisatie past
Zorg ervoor dat er een diverse wervingsstrategie is. Richt je op het aantrekken van een diverse groep kandidaten door het werven van kandidaten van verschillende achtergronden, waaronder ras, seksuele geaardheid, religie en andere diversiteitskenmerken. Zoals het aannemen van mensen met een beperking. Door het aanbieden van een inclusieve werkomgeving, kun je kandidaten aantrekken die specifiek op zoek zijn naar organisaties die diversiteit en inclusie belangrijk vinden.
Selecteer zowel op het talent van de kandidaat als op of iemand binnen je organisatie past. Plan een meeting in met Ctalents om erachter te komen hoe dit het best gedaan kan worden.
5. Vraag het aan de persoon zelf
Mogelijk heb je zelf al verwachtingen over wat iemand met een beperking nodig heeft, maar we kunnen vertellen dat een groot deel hiervan zeer waarschijnlijk niet zal kloppen. Daarom zeggen wij altijd ATP: Ask The Person. Vul nooit in voor een ander, maar vraag het aan de persoon zelf. Zij zijn ervaringsdeskundigen en hun deskundigheid moet je vooral inzetten!
6. Blijf evalueren
Het is nodig om de huidige strategie te onderzoeken en te evalueren. Bepaal met bijvoorbeeld een medewerker tevredenheidonderzoek en focusgroepen hoe inclusief de organisatie is en of hierbij verbeteringen nodig zijn. Ook kun je kijken naar personeelsgegevens zoals sollicitatie- en promotiecijfers. Als je vaststelt dat er ongelijkheid is in de verdeling van bijvoorbeeld lonen, moet er onderzocht worden wat de oorzaak is en is het van belang om actie te ondernemen.Voer regelmatig evaluaties uit en blijf de organisatie verbeteren. Zorg ervoor dat de medewerker tevredenheidonderzoeken regelmatig worden uitgevoerd en dat hier echt actie op wordt ondernomen.
7. Werk met experts
Werk samen met de experts/social entrepreneurs. Het is namelijk een vak: Ze kunnen meedenken met jouw mogelijkheden. (Onze Inclusie Developer weet alles over de aanpassingen, hulpmiddelen en hebben de grootste database met sensorische talenten. Bij Ctalents hebben we heel veel talenten op mbo4-, hbo- en wo-niveau klaarstaan om te starten. 90% van onze mensen werken na 1 jaar nog steeds succesvol en velen groeien ook door. Dus elke ondernemer of werkgever die een personeelstekort ervaart of echt aan de slag wil met inclusief werkgeverschap nodigen we van harte uit om de ogen te openen en gewoon een start te maken.
Wil jij meer weten over inclusie binnen jouw organisatie? Plan een afspraak in met onze Inclusie Developer of vul de calculator in.