Wat is inclusie

In een inclusieve samenleving zijn alle voorzieningen voor iedereen toegankelijk. Rechten en kansen zijn voor iedereen gelijk. Inclusie houdt in dat iedereen wordt betrokken in de maatschappij en dat er geen verschil bestaat in hoe mensen worden behandeld. Op de werkvloer kun je hierbij denken aan een gebarentolk voor dove en slechthorende medewerkers of spraaksoftware voor blinde of slechtziende collega’s.  

Een man heeft zijn hand omhoog en werkt samen met een vrouw aan een tafel

Belang van inclusie 

Een inclusieve samenleving is een samenleving voor iedereen. Door je als werkgever te richten op inclusiviteit en diversiteit draag jij hieraan bij. Je helpt met het creëren van een eerlijker werkveld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo bied je iedereen een eerlijke kans op een baan. Dit is niet alleen positief voor de werknemer, maar ook voor jou als werkgever.  

Niet alleen zijn organisaties met een divers en inclusief personeelsbestand creatiever en beter in het oplossen van verschillende problemen. Ze behalen ook financiële voordelen. The Disability Inclusion Advantage van Accenture deed onderzoek naar bedrijven die zich richten op inclusiviteit en diversiteit. Wat bleek? Deze voorlopers behaalden gemiddeld: 

  • 28% hogere winsten 
  • 200% hoger netto inkomen 
  • 30% hogere winstmarges 

Een inclusieve organisatie haalt niet alleen meer toptalent in huis, werknemers gaan ook met meer plezier naar hun werk.

Voordelen inclusieve organisatie

Een inclusieve organisatie haalt niet alleen meer toptalent in huis, werknemers gaan ook met meer plezier naar hun werk. Een inclusieve organisatie is namelijk een organisatie om trots op te zijn. Welke voordelen er nog meer zijn? We noemen ze voor je op:

  • Je steentje bijdragen aan de maatschappij
  • Betere bedrijfsresultaten behalen
  • Voldoen aan de nieuwe Quotumwet
  • Bijdragen aan de Participatiewet
  • Meewerken aan Social Return

Ondanks dat het soms lastig is om binnen een organisatie draagvlak te creëren voor het aannemen van sensorisch talent, levert het dus wel veel op. Voor jou als werkgever en voor je werknemers. Wil jij jouw werknemers laten zien hoe inclusie zorgt voor een betere organisatie? Lees onze tips over inclusie in organisaties.

Wil jij weten hoe jij inclusie echt kan laten werken binnen jouw organisatie? Plan een afspraak in met een adviseur inclusie of doe de One Minute Check.