Positief je werkervaring beïnvloeden met een visuele of auditieve beperking
Diversiteit & Inclusie zijn onderwerpen die velen van ons nauw aan het hart liggen. Deze termen komen steeds vaker naar voren in ons dagelijks leven. Maar hoe ga je te werk wanneer je besluit een werknemer met een auditieve beperking (slechthorend/doof) of visuele beperking (slechtziend/blind) aan te nemen? Hoe geef je deze persoon op een effectieve en respectvolle manier feedback, zodat deze persoon succesvol kan werken met een beperking.
Feedback geven
Feedback is essentieel voor onze persoonlijke en professionele groei. Zonder feedback is het moeilijk om vooruitgang te boeken. Het is belangrijk om te beseffen dat iemand met een zichtbare beperking niet anders is dan iemand met een onzichtbare beperking. We hebben allemaal onze beperkingen, en daarom is het cruciaal iedereen gelijk te behandelen, dit is immers het uiteindelijke doel van inclusie.
Hieronder vind je enkele tips voor het geven van feedback aan werknemers met een visuele of auditieve beperking:
- Begin altijd met wat iemand goed doet.
- Beschrijf veranderbaar gedrag.
- Gebruik de ik-boodschap: geef een voorbeeld uit je eigen ervaring.
- Creëer bewustwording door te benoemen welk effect het handelen van de persoon heeft.
- Laat de medewerker zelf nadenken over alternatieven: vraag hoe hij of zij in de toekomst anders kan handelen.
- Maak concrete afspraken: stel zowel korte- als langetermijndoelen op.
- Werk samen aan oplossingen, manieren om obstakels te overwinnen.
Waarde en kracht benoemen in feedback
Het kan voorkomen dat iemand die volledig doof of blind is, het gevoel heeft nooit een eerlijke kans te hebben gehad op de arbeidsmarkt. Hierdoor kan deze persoon gevoeliger zijn voor feedback, wat begrijpelijk is gezien de mogelijke kwetsbaarheid van deze doelgroep. In zulke situaties is het belangrijk om altijd eerst de waarde en kracht van de persoon te benoemen, voordat je verbeterpunten aanhaalt. Iedereen wilt zich gewaardeerd voelen, zowel als persoon als werknemer.