Hoe kan je je voorbereiden voor een sollicitatiegesprek als je een visuele en/of auditieve beperking hebt?
Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook bij een sollicitatiegesprek. Bij Ctalents laten we je niet aan je lot over als je een sollicitatiegesprek hebt. We vinden het belangrijk dat je met vertrouwen het gesprek ingaat en goed weet wat je kan verwachten. Daarom geef ik je in deze blog 5 sollicitatietips om je goed voor te bereiden op je sollicitatie.
Tip 1) Onderzoek met wie je het sollicitatiegesprek hebt
Dit geldt voor zowel je gesprekspartner als de organisatie waar je op sollicitatiegesprek gaat. Een website zegt altijd veel over de organisatie. Het zal je een bepaalde indruk geven van de sfeer, maar ook informatie over de organisatie. Wat is de missie of de visie? En wat zijn hun belangrijkste doelen?
Via internet kan je ook vaak informatie vinden over de persoon met wie je in gesprek gaat. Zoek deze persoon op via LinkedIn. Misschien komen jullie wel uit dezelfde stad of hebben jullie bepaalde gemeenschappelijke connecties. Dit kan een makkelijk gespreksonderwerp zijn om het gesprek te starten.
“Vind jij het geen probleem om je verhaal te vertellen, vertel het dan ook gerust.”
Tip 2) Schrijf vragen op na het lezen van de vacaturetekst
Een vacaturetekst geeft een mooie omschrijving van de werkzaamheden die je kan verwachten. Vaak wordt dit erg algemeen geschreven, zodat er nog ruimte is om de functie eventueel te specificeren naar de persoon die solliciteert. Daarom zal er ook een hoop onduidelijk zijn. Schrijf alle vragen op die je kan bedenken. Waarschijnlijk zal je gesprekspartner ook nog meer toelichting geven over de functie tijdens het gesprek, maar het is altijd goed om te laten zien dat je je echt hebt voorbereid. Je kan hierbij denken aan vragen over het team waarin je komt te werken of een vraag over de verantwoordelijkheden. Zijn er bepaalde ervaringen of cursussen vereist voor de functie? En naar wat voor persoon is de organisatie precies op zoek?
Tip 3) Vertel ik over mijn auditieve of visuele beperking?
Het is belangrijk dat je ergens prettig kan werken terwijl je een beperking hebt. Het is daarom goed om te weten of deze organisatie je hierin kan ondersteunen.
Maar: als jij je er niet prettig bij voelt om uitgebreid te vertellen over je beperking, dan raad ik je aan om dit ook niet te doen. Vind jij het geen probleem om je verhaal te vertellen, vertel het dan ook gerust. Ik zie vaak dat leidinggevenden of managers vooral nieuwsgierig zijn. Ze willen graag weten hoe jij om zal gaan met bepaalde taken en wat voor mogelijke oplossingen er zijn. Dit geeft aan dat de gesprekspartner er eigenlijk simpelweg nog niet bekend mee is. Het is voor je gesprekspartner dan ook fijn als jij al wat mogelijke oplossingen kan vertellen, waardoor zij ook juist in oplossingen gaan denken.
Op deze manier zal het sollicitatiegesprek ook niet gaan over wat je mogelijk niet kan, maar juist welke taken je wél kan uitvoeren en op welke manier.
Tip 4) Bereid een pitch voor
Door het voorbereiden van een pitch, zet je voor jezelf op een rijtje wat jij belangrijk vindt om te vertellen in korte tijd. Hierbij kan je denken aan je gezinssituatie, maar ook je opleiding en werkervaring. Door dit voor te bereiden, heb je voor jezelf weer scherp waar jij aandacht aan wilt besteden in het gesprek.
Gegarandeerd krijg je de vraag of je jezelf even wil voorstellen. Dan komt je pitch goed van pas! Kort kan je vertellen wie je bent, wat je kan en waar je naar op zoek bent.
Tip 5) Oefen het sollicitatiegesprek
Vraag een vriend/familielid/kennis om het sollicitatiegesprek met je te oefenen. Dit kan eventueel ook thuis voor de spiegel. Door het te oefenen, weet je beter wat je wil zeggen en hoe het overkomt bij een ander. Ook kan de ander je nog sollicitatietips geven of aangeven wat opvalt. Daarnaast zal deze persoon misschien wel vragen stellen die je nog niet had voorbereid. Hoe ga je daarmee om? Vind je dat lastig? Vraag dan aan je gesprekspartner of je er even over na mag denken. Op deze manier geef je aan dat je even wat meer tijd nodig hebt om de vraag goed te beantwoorden.
Geen sollicitatiegesprek is hetzelfde, dus je zal nooit 100% voorbereid zijn op de vragen die worden gesteld. Dat is helemaal niet erg. Het hoeft geen perfect gesprek te zijn. We zijn allemaal mensen en mogen fouten maken.
Het is belangrijk om te onthouden dat het een gesprek is en geen interview, dus ook jij mag vragen stellen en kijken of de functie en de organisatie écht goed bij jou passen. Wees kritisch en ga op zoek naar de dingen die jij belangrijk vindt in jouw volgende stap in je carrière! Hierna kan je succesvol gaat werken met een beperking.
Lees hier meer over inclusie.
Ben je op zoek naar banen voor mensen met een beperking? Bekijk de kandidaten-pagina.