Inclusie is meer dan emotie – het verhaal van Jolanda
Verhalenreeks ‘Zien hoe het Hoort’ voor de Ctalents Diamond Awards 2023
In deze verhalenreeks ‘Laten Zien hoe het Hoort’ nemen wij je mee op de reis die 22 genomineerden maken, en de hoge pieken en lage dalen die ze daarin tegenkomen, op weg naar hun eindbestemming: een toegankelijke samenleving voor iedereen. Wij stellen ze wat vragen om zo te ontdekken hoe ze zijn gekomen waar ze vandaag de dag staan: genomineerd voor een Ctalents Diamond Award. Ze delen hun wijze lessen en concrete tips die waarschijnlijk ook jou inspireren om stap voor stap Nederland (nog meer) te laten Zien hoe het Hoort.
Vandaag gaan we op reis met Jolanda Spaans.
Als er iemand is die zich elke week weer inzet voor meer Inclusie op de werkvloer is het Jolanda wel. Jolanda Spaans is een mooi voorbeeld hoe je je niet moet laten beperken door je beperking. Want terwijl ze eigenlijk 100% arbeidsongeschikt is verklaard, werkt ze nu inmiddels al bijna 2 jaar met succes voor de gemeente Den Haag. Daarnaast zet Jolanda zich al jaren in voor de Oogvereniging. Jolanda begeleidt kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doet ze door te luisteren, vertrouwen te geven en samen een haalbaar perspectief te bepalen met daarin de ingrediënten die nodig zijn om duurzaam uit te stromen in een betaalde baan. Niet zo gek dat Jolanda is genomineerd in de categorie Uitblinker!
Geloven in de mogelijkheden
Een tijd terug besefte Jolanda zich dat ze het advies wat ze anderen, zoekende naar werk, vaak gaf zelf nog beter kon toepassen op haar eigen leven en carrière. “Door actief met “de “arbeidsmarkt” in gesprek te gaan, en alle tips/trucs zelf in te zetten, weet ik steeds meer de aandacht op mijn mogelijkheden te vestigen.” stuurt ze ons. Inmiddels weten wij, na heel wat jaren bemiddelen van sensorische talenten, hoe uitdagend en tegelijk heel krachtig dit kan zijn. Door te kijken naar wat er wel kan, in plaats van wat er niet mogelijk is, kwam ook Jolanda er het afgelopen jaar nog meer achter dat ze zoveel in zich heeft. En dat is niet onopgemerkt gebleven
Dit blijkt in de praktijk zo succesvol dat alle deelnemers aan het werk zijn.
Haar deur staat altijd open
Jolanda is dus elke week weer actief bezig met andere slechtziende of blinde mensen te helpen met het vinden van een passende en leuke baan. “Als ambassadeur Werk van de oogvereniging organiseer ik allerlei activiteiten om met elkaar te sparren over het vinden en behouden van werk.” Door iedere derde donderdag van de maand een online webinar of werk café te organiseren creëert ze verbindende momenten voor werkzoekenden om samen te sparren en te kijken naar oplossingen in plaats van de beperkingen. Op dit soort avonden bespreken ze onderwerpen die spelen wanneer je met een beperking een baan zoekt en zetten ze succesvolle werkende in de schijnwerpers om zo te inspireren en te activeren.
Daarnaast houdt ze met werkzoekende collega’s elke week “OPZOEK”. Een ‘werkoverleg’ in een klein groepje met als onderwerp Werk vinden. Het grote succes hiervan lijkt Jolanda wat te verbazen: “Dit blijkt in de praktijk zo succesvol dat alle deelnemers aan het werk zijn.” typt ze. Dit laat zien dat haar commitment en hulp daadwerkelijk levens veranderd. In haar overige tijd werkt Jolanda als casemanager arbeidsontwikkeling Den Haag Werkt en tracht ze mensen op die manier vanuit de participatiewet middels een special traject (weer) naar werk te begeleiden.
“Ik ben ook te benaderen voor alle vragen over werken met een visuele handicap.” deelt ze er nog achteraan. Na alles wat ze met ons heeft gedeeld lijkt dit bijna een vanzelfsprekend inkoppertje. Jolanda haar deur staat dus altijd open en wij weten dat ze hier daadwerkelijk een groot verschil mee maakt. Sparren met een ervaringsdeskundige, zoals Jolanda natuurlijk is, geeft namelijk rust en vertrouwen wanneer het lastig is om even in jezelf te geloven.
Door deze nominatie ervaar ik erkenning en een enorme stimulans om door te gaan.
Het zijn van een uitblinker
Op de vraag op welk resultaat ze het meest trots is mailt ze terug dat ze natuurlijk heel trots is op die ‘felbegeerde baan’ die ze met veel plezier uitvoert. In dezelfde zin noemt ze de nominatie als Uitblinker: “..maar vooral deze nominatie als uitblinker, voelt voor mij als enorme waardering voor mijn inzet om mijn kennis en ervaring te delen met Lot- collega’s. En ben hier dan ook heel trots op.” Het is mooi om te lezen dat ze dit zelf ook echt zo ervaart. Het voelen van trots is iets wat je heel erg verder kan helpen.
“Door deze nominatie ervaar ik erkenning en een enorme stimulans om door te gaan.” deelt Jolanda met ons. Door daadwerkelijk ook uitblinker te worden en die prijs binnen te slepen verwacht ze nog meer het verschil te kunnen gaan maken.
Haar impact over 10 jaar
Haar plan voor de komende 10 jaar straalt kracht en commitment uit. Jolanda is hier om de werkvloeren in Nederland nu echt te gaan veranderen. Zo schrijft ze: “Als ik mijn ervaring breed kan delen en meer blinden en slechtzienden de weg naar de arbeidsmarkt kunnen vinden, dan is mijn ambassadeurswerk waardevol.”
“Ik maak mij er hard voor om inclusie niet alleen bespreekbaar te maken, maar vooral om “Welkom” te zijn voor alle werknemers. Ook als dit lastig lijkt.” deelt ze met ons. Ze hoopt de komende jaren nog heel veel het gesprek aan te mogen gaan en op die manier deuren te openen voor mensen die dit (nog) niet zelf kunnen. Wat ons betreft doet ze dit al meer dan dat ze waarschijnlijk zelf doorheeft.
Wees welkom, bespreek de mogelijkheden en zoek naar oplossingen.
Inclusie is meer dan een emotie
Als laatste vragen we haar wat ze tegen heel Nederland zou zeggen wanneer ze de kans zou krijgen. Haar antwoord is krachtig: “Inclusie is meer dan een emotie. Wees Welkom, bespreek de mogelijkheden en zoek naar oplossingen. Meedoen is zo belangrijk voor ieder mens. Zie, Hoor en Waardeer elkaar.”
Het is bijzonder om te lezen, maar vooral te voelen, hoe Jolanda op haar manier elke dag het verschil maakt voor mensen die slechtziend of blind zijn. Hierdoor verandert ze de Nederlandse werkcultuur voorgoed en dat is harder nodig dan je waarschijnlijk op dit moment denkt. Haar vertrouwen in haar eigen kennis, doorzettingsvermogen en daadkracht maakt haar tot een voorbeeld en daarmee tot een echte Uitblinker.
Stem hier op Jolanda voor de Ctalents Diamond awards in de categorie ‘Uitblinker’.
Wij, team Ctalents, matchen talenten met een auditieve of visuele beperking aan Inclusieve organisaties. Zo zorgen wij ervoor dat de extreme hoge werkloosheid onder mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn duurzaam wordt verlaagd van 70% naar 20%. Hoe? Door talent te zien, in plaats van beperking. Met onze methode focussen we ons op de sterke kanten en de ontwikkeling van onze kandidaten. Samen met al meer dan 37 organisaties zorgen we ervoor dat deze groep een eerlijke kans krijgt op de arbeidsmarkt. Samen gaan we voor een maatschappij waarin iedereen een mooie carrière kan maken.
Geschreven door Myrthe Wortman