6 tips voor inclusief werkgeverschap

Veel organisaties willen graag aan inclusief werkgeverschap doen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Misschien merk je bij je eigen organisatie dat de wens er wel is, maar zijn de eerste echte stappen naar inclusie nog niet genomen. In deze blog helpen we jou om de eerste stap te zetten naar een inclusieve organisatie.

Een man geeft een presentatie terwijl twee vrouwen kijken

Beginnen met inclusiviteit binnen de organisatie

1. Maak doelstellingen
Begin met de keuze om een inclusieve werkgever te worden en maak hiervoor heldere doelstellingen. Denk hierbij goed na over wat je met inclusief werkgeverschap wilt bereiken. Zonder doel, target en iemand die verantwoordelijk is komt er niets terecht van de ambities en blijft het een klein project. Deze zal dan ook niet duurzaam bijdragen aan je organisatie.

2. Kijk wat er bij jouw organisatie past
Kijk vooraf goed wat er bij jou en jouw organisatie past. Het creëren van ‘verzonnen werk’ is nooit duurzaam. Je hoeft geen nieuwe onnodige werkzaamheden te verzinnen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Met enige aanpassingen van huidige werkzaamheden en job-carving kan je jouw organisatie juist versterken. Bij job-carving wordt er gekeken naar de huidige banen bij een organisatie en wordt bepaald welke werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden door iemand met een zintuigelijke beperking.

ATP: Ask The Person. Vul nooit in voor een ander, maar vraag het aan de persoon zelf.

3. Gebruik goede hulpmiddelen
Zorg altijd tijdig voor de juiste hulpmiddelen, wanneer je iemand met een beperking aanneemt. Je wilt niet dat er al iemand gestart is, maar dat de software nog niet werkend is. Dit is een slechte start voor beide kanten. Ctalents en Babbage kunnen je hierbij helpen.

4. Selecteer iemand die bij jouw organisatie past
Selecteer altijd op zowel of iemand past in jouw organisatie als op de skills die iemand kan toevoegen. Plan een meeting in met Ctalents om erachter te komen hoe dit het best gedaan kan worden.

5. Vraag het aan de persoon zelf
Mogelijk heb je zelf al verwachtingen, maar we kunnen vertellen dat een groot deel hiervan zeer waarschijnlijk niet zal kloppen. Daarom zeggen wij altijd ATP: Ask The Person. Vul nooit in voor een ander, maar vraag het aan de persoon zelf. Zij zijn ervaringsdeskundigen en hun deskundigheid moet je vooral inzetten!

6. Werk met experts
Werk samen met de experts/social entrepreneurs. Het is namelijk een vak: Ze kunnen meedenken met jouw mogelijkheden (onze adviseurs inclusie kan je gewoon gratis online boeken), weten alles over de aanpassingen, hulpmiddelen en hebben de grootste database met competente mensen. Bij Ctalents hebben we 2500 mensen op MBO4-, HBO- en WO-niveau klaarstaan om te starten. 90% van onze mensen werken na 1 jaar nog steeds succesvol en velen groeien ook door. Dus elke ondernemer of werkgever die een personeelstekort ervaart of echt aan de slag wil met inclusief werkgeverschap nodigen we van harte uit om de ogen te openen en gewoon een start te maken. 

Wil jij meer weten over inclusie binnen jouw organisatie? Plan een afspraak in met een adviseur inclusie of doe de One Minute Check.