Spanning verminderen door het organiseren van een inspiratiesessie

“Eindelijk ga ik starten in die nieuwe functie. Ik kan niet wachten en vind het wel erg spannend. Na een jaar weer aan het werk. Wat ik nog het meest spannend ga vinden is hoe het team om zal gaan met mijn auditieve beperking. Hopelijk begrijpen ze het en kunnen ze er rekening mee houden.”

Een spanning die wij vaak tegen komen bij Ctalents. Daarom organiseren wij altijd een inspiratiesessie samen met onze kandidaat.

Een man heeft zijn hand omhoog en werkt samen met een vrouw aan een tafel

Wat is nou precies een inspiratiesessie?

Een inspiratiesessie is een sessie die georganiseerd wordt bij de start van een kandidaat in de nieuwe functie. Het is enerzijds een kennismaking met het team waar de kandidaat in terecht komt. Maar ook het moment dat er meer wordt verteld over hoe het is om slechthorend, doof, blind of slechtziend te zijn. De kandidaat verteld bijvoorbeeld over hoe het is om een visuele of auditieve beperking te hebben. Maar ook over wat voor hem of haar misschien lastig is om te doen, en wat er juist wel kan. Het doel achter de sessie is het bespreekbaar maken. Collega’s zouden het spannend kunnen vinden of hebben misschien wel veel vragen, terwijl het voor de kandidaat misschien ook lastig kan zijn om er meer over te delen. De olifant in de kamer wordt benoemd, zodat vooroordelen niet zullen ontstaan.

“De inspiratiesessie helpt kandidaten met een auditieve of visuele beperking om een juiste start te maken binnen de nieuwe functie”.

Inzicht geven in beperking

Naast het geven van inzicht in iemands auditieve of visuele beperking, wordt er ook gedeeld op welke manier er rekening gehouden kan worden. Dit kan namelijk voor een kandidaat heel vanzelfsprekend zijn, maar voor de collega’s totaal onbekend of iets waar ze niet over nadenken.

Bijvoorbeeld: Iemand die blind is kan het niet prettig vinden als je hem of haar zomaar aanraakt. Zij zien de persoon niet aankomen lopen en kunnen hier dus van schrikken. Een slechthorend persoon kan gebruik maken van liplezen om zo goed te communiceren met anderen. Hiervoor is het dus belangrijk dat het mondbeeld goed zichtbaar is. Als een collega normaal gesproken altijd zijn camera uit heeft staan is het voor een slechthorend persoon heel lastig om deze collega goed te kunnen verstaan.

De inspiratiesessie helpt kandidaten met een auditieve of visuele beperking om een juiste start te maken binnen de nieuwe functie. Door deze sessie weten de collega’s al aan het begin waar ze rekening mee kunnen houden zodat iemand optimaal kan werken. Daarnaast is er een open sfeer gecreëerd waarin iedereen zich prettig genoeg voelt om vragen te stellen. Die ze anders misschien nooit zouden stellen.

De inspiratiesessie voor iedereen

Eigenlijk zou iedereen, of je nou een auditieve of visuele beperking hebt of niet, moeten delen wat voor hem of haar belangrijk is. Iedereen heeft zo zijn beperkingen. Als we hier meer open naar elkaar in zijn en ons aanpassen aan elkaar, zal iedereen het gevoel hebben dat ze mee tellen.

Lees hier meer over werken met een beperking

Wil je meer weten over werken via Ctalents? Plan een afspraak in met een Recruiter Impact of doe de One Minute Check.