Hulpmiddelen voor als je doof of slechthorend bent

Een leuke baan bestaat voor iedereen. Met de juiste hulpmiddelen zoals software waarmee je kunt tekst-telefoneren, een gehoorapparaat of een gebarentolk kun jij net als ieder ander aan de slag. Ctalents werkt hiervoor samen met verschillende vaste partners. 

Een vrouw zit achter een computer te werken op kantoor en er loopt een vrouw langs.

Hulpmiddelen  

Om werkplekken zo toegankelijk mogelijk te maken voor doven en slechthorenden bestaan er verschillende hulpmiddelen. Denk hierbij aan: 

  • Software: er bestaat speciale software waarmee je kunt tekst-telefoneren. Daarnaast is er ook software die gesproken taal live omzet in geschreven tekst. Een voorbeeld hiervan is Speaksee. Deze tool zet spraak om naar tekst tijdens fysieke groepsgesprekken. Speaksee herkent wie er spreekt en geeft dit duidelijk aan door iedere spreker een eigen kleur te geven.  
  • Hardware: ook op het gebied van hardware is er veel mogelijk. Bijvoorbeeld tekst- en beeldtelefoons en gehoorapparaten.  
  • Tolken: tolken vertalen wat er wordt gezegd. Ze komen in verschillende vormen. Een gebarentolk vertaalt gebarentaal naar gesproken taal, en omgekeerd. Een schrijftolk zorgt ervoor dat communicatie via een speciaal toetsenbord wordt omgezet naar geschreven taal. Als laatste is er een combinatietolk: een combinatie tussen een gebaren- en een schrijftolk. Wil je meer lezen over de verschillende tolken? Neem dan eens een kijkje op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging Tolken Gebarentaal (NVTG).  

Ctalents helpt je met je aanvraag bij een van onze leveranciers of het UWV

Leveranciers van hulpmiddelen

Ctalents heeft contact met verschillende leveranciers van hulpmiddelen voor mensen met een auditieve beperking. Deze leveranciers kunnen je helpen bij het maken en aanvragen van de juiste hulpmiddelen voor jou. Ook bij het UWV kun je verschillende hulpmiddelen aanvragen. Wist je dat deze vaak worden vergoed wanneer je een indicatie bij het UWV hebt? Lees meer over indicaties en vergoedingen op de website van het UWV 

Vind je het zelfstandig aanvragen van de juiste hulpmiddelen spannend of weet je niet waar je moet beginnen? Ctalents helpt je met je aanvraag bij een van onze leveranciers of het UWV. Zo komen de juiste hulpmiddelen op tijd aan op jouw nieuwe werkplek en ben jij klaar voor een vliegende start.  

Meer informatie 

Wil je meer weten over werken met een auditieve beperking? Plan vrijblijvend een gesprek in met een van onze Recruiters Impact of doe de One Minute Check.