Hulpmiddelen voor als je blind of slechtziend bent

Een leuke baan bestaat voor iedereen. Met de juiste hulpmiddelen zoals vergrotingssoftware, een beeldschermloep of een brailleleesregel kun jij net als ieder ander aan de slag. Ctalents werkt hiervoor samen met verschillende partners. 

Een vrouw staat samen met haar hulphond aan een tafel

Jouw behoeften 

Om ervoor te zorgen dat jij soepel start op je nieuwe werkplek werkt Ctalents onder andere samen met Babbage. Babbage streeft naar een samenleving waarin iedereen succesvol kan leren, studeren, werken en deelnemen aan de maatschappij. Om dit doel te bereiken geeft Babbage onder andere trainingen. Daarnaast zijn zij leverancier van diverse technologische hulpmiddelen. 

Wanneer je via Ctalents aan het werk gaat, vragen wij bij Babbage een quickscan voor je aan. Tijdens de quickscan wordt onderzocht welke hulpmiddelen het beste bij jou en jouw behoeften passen. We nemen de resultaten van de scan mee in ons werkplekonderzoek en koppelen deze zo snel mogelijk aan je terug.  

Hulpmiddelen  

Om werkplekken zo toegankelijk mogelijk te maken voor blinden en slechtzienden bestaan er verschillende hulpmiddelen. Denk hierbij aan: 

  • Vergrotingssoftware: deze software is ontwikkeld om alles op je computerscherm te vergroten. Niet alleen tekst, ook afbeeldingen worden vergroot. Letters en cijfers blijven goed leesbaar. 
  • Spraaksoftware: een computerstem leest de inhoud van je scherm aan je voor.  
  • Beeldschermloep: door middel van vergroting, kleuraccentuering en spraak worden ontoegankelijke documenten toegankelijk gemaakt. Er bestaan mobiele beeldschermloepen die je gemakkelijk mee naar huis of werk kunt nemen, maar er zijn ook loepen die je op je vaste werkplek kunt installeren. 
  • Voorleesapparaat: dit apparaat helpt je om gedrukte tekst en plaatjes te vergroten of voor te lezen. Je kunt teksten laten scannen en voorlezen door een computer of door een autonoom voorleessysteem zoals ReadEasy Evolve. Dit eenvoudig te bedienen apparaat helpt je om zelfstandig gedrukte tekst te kunnen lezen.  
  • Brailleleesregel: dit apparaat sluit je aan op je computer of laptop en helpt je om teksten te kunnen lezen.  

Ctalents helpt je met je aanvraag bij een van onze leveranciers of het UWV.

Leveranciers van hulpmiddelen 

Ctalents heeft contact met Babbage en andere leveranciers van hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Deze leveranciers kunnen je helpen bij het maken en aanvragen van de juiste hulpmiddelen. Ook bij het UWV kun je verschillende hulpmiddelen aanvragen. Wist je dat deze vaak worden vergoed wanneer je een indicatie bij het UWV hebt? Lees meer over indicaties en vergoedingen op de website van het UWV 

Vind je het zelfstandig aanvragen van de juiste hulpmiddelen spannend of weet je niet waar je moet beginnen? Ctalents helpt je met je aanvraag bij een van onze leveranciers of het UWV. Zo komen de juiste hulpmiddelen op tijd aan op jouw nieuwe werkplek en ben jij klaar voor een vliegende start.  

Meer informatie

Wil je meer weten over werken met een auditieve beperking? Plan een vrijblijvende afspraak in met een Recruiter Impact of doe de One Minute Check om erachter te komen wat jouw mogelijkheden zijn.